9 Nisan 2016 Cumartesi

Akvaryuma başlarken: Acemilere ASLA uygun olmayan canlılar


Kırmızı yapraklı bitkiler: Hassas ve ek besine (demir) ihtiyaç duyan bitkilerdir. Özel ışıklandırma isterler.

Mono (Monodactylus spp.): Acısu (tuzlusu olamayacak kadar az, tatlısu olamayacak kadar çok tuz içeren su) balığıdırlar. Çok büyürler. Dayanıklıdırlar ve bakımları da kolay sayılır, ancak acısu akvaryumu için hem tuzlu, hem de tatlısu tecrübesi gerekir.

Okçu balık (Toxotes spp.): Acısu balığıdırlar. Mono kadar büyümeseler de onunla hemen hemen aynı sebeplerden acemilere uygun değillerdir.

Scat/Argus (Scatophagus türlerinin hepsi ama özellikle Scatophagus argus): Acısu balığıdırlar. Mono ile aynı sebeplerden acemilere uygun değillerdir.

Çamur zıpzıpı, mudskipper (Oxudercinae alt-ailesindeki tüm balıklar): Gobi çeşididirler. Balıkla semender arasında görünüş ve özellikleri vardır. Acısu balığı olsalar da düpedüz tuzlu olan sularda da yaşarlar. Hassaslık seviyelerini bilmiyorum; ama acısu ve semender tecrübesi olmadan bakılmamalı.

Balon balıkları, puffer (Tetraodontidae ailesinin tamamı): Hassas, korkak ama zehirli ve güçlü balıklardır. Bazı türlerinin sudan asla çıkarılmaması gerekir. Tuzlusuda ve acısuda yaşayan türleri vardır. Ayrıca yem olarak salyangoz vermek gerekir ki su ya da kara salyangozu yetiştirmek ve üretmek çok zor olmasa da (hatta bazı türleri saymazsak aşırı kolay olsa da) onun için ayrı bir kap ayıracak/ayırabilecek insan sayısı da sınırlıdır. (İmkanı olmayanlara bir şey demiyorum ama imkanı olup da yapmayı tercih etmeyecekler başlamadan bıraksın bu hobiyi bence)

Mürenler (Muraenidae ailesinin tamamı): "Tatlısu müreni" adıyla satılan ve aslında acısuda yaşayan türleri ile, tuzlusuda yaşayan türleri olan bir yılanbalığı ailesidir. (Klasik yılanbalıklarından nasıl ayırt edebileceğiniz aşağıdaki resimde):

Mürenlerin yeni başlayanlar için uygun olmamasının üç temel sebebi vardır: 1-Bakımları zordur. 2-Tehlikelidirler. Genellikle saldırgan olmasalar da akvaryuma elinizi sokmanız pek mümkün olmaz. 3-Balık olmalarına rağmen yılan doğasına da sahiptirler. Yani kapaksız ya da kapağı üstünü tam kapatmayan bir akvaryumdan kaçmaları an meselesidir. İşin iyi yanı; eğer elinizi kurtarmayı başarırsanız yılan gibi kolunuza filan dolayabilirsiniz.

Piranha ve pacu (ot piranhası/otçul piranha) türleri (Serrasalmidae ailesinin tamamı): Tetraların yakın akrabası olan bu canlılar, ne yazık ki onlar gibi acemilere uygun değildir. Canlı yem vermek gerekmez, bir çok yemi kabul ederler. Sanıldığı kadar tehlikeli de değildirler. Ama sonuçta saldırgan balıklardır ve bakımları zordur. Ayrıca çoğu garip boyutlara ulaşabildiği, geri kalanı da sürü balığı olduğu için geniş akvaryumlar gerektirirler.

Afrika çiklitleri (Pseudocrenilabrinae alt-ailesinin tamamı): Saldırgan, hassas ve bakımları zor olan balıklardır. Çoğu kişiyi görüntüleri ve garip gurup davranışlarıyla büyüleseler de, acemilere asla uygun değildirler. Ayrıca, bölgeci balıklardır ve 200 litre akvaryumu bile size dar edebilirler.

Kemikdilliler (Osteoglossiformes takımının tamamı): Büyük, saldırgan ve zor bakımlı balıklardır.

Elektrik balıkları (Gymnotiformes ailesinin tamamı): Yaydıkları elektrik insana zarar verecek düzeyde olmasa da bakımları ve bulunmaları zordur, ayrıca hassas balıklardır.

Yılan balıkları (Anguilliformes takımının tamamı -mürenler de dahil- ile birlikte Synbranchiformes -Bataklık yılanbalıkları- takımının tamamı): Mürenlerle hemen hemen aynı nedenlerle acemilere uygun değillerdir. İyi haber, sıradan yılanbalıkları genelde saldırgan değildir.

Kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes sınıfının tamamı; vatozlar ve köpekbalıkları): Hassas ve pahalı canlılardır.

Acara ve cichlasoma'lar (Cichlasomatinae alt-ailesinin tamamı): Saldırgan balıklardır ve büyük alan isterler.

Astronot balığı, oscar (Astronotinae alt-ailesinin tamamı ama özellikle Astronotus ocellatus): Saldırgan ve büyük balıklardır.

Discus (Symphysodon spp.): Hassas ve bakımları çok zor, ayrıca oldukça pahalı balıklardır. Yem bile seçerler.

Taş mercanlar (Scleractinia takımının tamamı): Az da olsa bakımları zordur, dolayısıyla az da olsa tuzlusu tecrübesi isterler.

Aslan balığı/Akrep balığı (Pterois spp.): Zehirli ve saldırgan bir balıktır, tek ve oldukça büyük bir akvaryumda tutulması gerekir. Ayrıca hassastır.

Deniz atı (Hippocampus spp.): Hassas ve zor bakımlı balıklardır. Yemlerini çok yavaş yedikleri için başka balıklara kaptırırlar. Ama akvaryumda üretimleri çoğu deniz balığına göre kolaydır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder