6 Nisan 2016 Çarşamba

Teraryuma başlarken: Acemilere uygun canlılar


Grammostola rosea: Acemilere uygun iki tarantula türünden biridir. Görünüşü sadedir ve sakin mizaçlıdır; zehri yok denecek kadar azdır.

Meksika kırmızı dizli tarantulası (Brachypelma smithi): Acemilere uygun iki tarantula türünden biridir. Görünüşe rosea'ya göre daha renklidir ve sakin mizaçlıdır. Zehri az olmakla birlikte,ısırmak yerine tüylerini batırmayı tercih eder.

İmparator akrep (Pandinus imperator): Acemilere uygun tek akrep türüdür. Zehir seviyesi arıyla aynıdır. Bir çok teraryum canlısından farklı olarak, grup halinde bakılabilir.

Dev Afrika salyangozu (Achatina fulica): Devasa boyutlara ulaşan, hatta kendini sevdiren bir salyangozdur.

Zehirli ok kurbağası (Dendrobatidae ailesinin tamamı): Doğada en zehirli canlılardan biriyken, teraryum ortamındakilerde hiç zehir yoktur. Bunun nedeni, yedikleri özel bir böcekten zehir üretmeleridir.

Afrika pençeli kurbağası (Xenopus laevis): Acemilere uygun, zorunda olmadıkça sudan çıkmayan bir kurbağadır. Bakımı kolaydır, pek çok teraryum canlısından farklı olarak kıyma, ölü balık gibi yemlerle beslenebilir. Elinize alırsanız kaçırmamaya dikkat edin, ilk yapacağı karanlık bir yere girmek olur. Yatağın altından çıkarıp yeniden akvaryuma koyana kadar canım çıkmıştı. Satıcılarda genellikle albino bulunur, wild type ve diğer morph'ları bulmak zordur. "Wild type buldum" diye sevinirseniz de, hayvana dikkat edin. Büyük ihtimalle Afrika pençeli kurbağası değil, Afrika cüce kurbağası'dır. (Hymenochirus sp.)

Kaplan semender (Ambystoma tigrinum): Zaten neredeyse hepsinin bakımı kolay olan (Axolotl hariç) semender türlerinin bakımı en kolaylarından biridir. (Axolotl-Ambystoma mexicanum hariç)

Ateş karınlı semender (Cynops türlerinin hepsi ama özellikle Cynops orientalis ve Cynops pyrrhogaster): Zaten neredeyse hepsinin bakımı kolay olan (Axolotl hariç) semender türlerinin en kolay bulunanlarından biridir.

Sakallı ejder (Pogona vitticeps): Bakımı en kolay kertenkelelerdendir. Hem etçil, hem otçul beslendiği için sadece etçil beslenen kertenkelelerden daha kolay ve ucuza bakılabilir. (İlk fırsatta edinmeyeceğim nadir canlılardan biri olmasının sebebi, "normal" morph'unu sevmemem.) Ayrıca diğer Pogona türlerinin de bakımı kolaydır. Gündüz aktif bir çöl keleri olduğundan UV ihtiyacı vardır.

Canlı yemler: "Canlı yem" olan kurtçuk ve hamamböceklerinin hepsi ucuz ve kolay bakımlıdır.

Madagaskar tıslayan hamamböceği (Gromphadorhina portentosa): Kimileri canlı yem olarak kullansa da, evcil hayvan olarak da beslenebilir. Diğer hamamböcekleri kadar çok üremez ama tıpkı onlar gibi yem ayırt etmez. (Canlı yemi kabul etmez muhtemelen). Diğer hamamböceklerine oranla devasa olan boyutu ve renkleriyle, gerçekten hoş bir canlıdır.

Leopar keleri, leopar geko (Eublepharis macularius): Bakımı en kolay geko türlerindendir. Diğer bir çok gekonun aksine cama, hatta plastiğe tırmanamaz. (Ama tahta ve strafora tırmanır). Çok uysal, dayanıklı ve bazı özel morph'lar haricinde diğer sürüngenlerin çoğuna göre daha ucuzdur. Zor da olsa, kuru yeme alıştırılabilir.

Gün keleri, day gecko (Phelsuma türlerinin hepsi): Oldukça küçük ve oldukça büyük türleri olan, gündüzleri aktif bir gekodur. Cama tırmanabilir, bu yüzden kapalı teraryumda tutulmalıdır ve çoğu gekonun aksine gündüz canlısı olduğundan UV ihtiyacı vardır. Ayrıca, leopar kelerin aksine çöl değil, yağmur ormanı teraryumunda tutulması gerekir.

Tepeli keler, crested gecko (Correlophus ciliatus): İlginç görünüşlü bir gekodur. Gece canlısı olduğundan UV ihtiyacı yoktur. Koruma altında ve satışı sınırlandırılmış bir türdür.

Boa yılanları: Belki de acemilere uygun olan en tehlikeli ve bakımı zor canlıdır. Listedeki diğer türlerin aksine, astronomik boylara erişebilir. (Türüne göre) Önemli not: Ağaç boaları olarak da bilinen ağaç pitonları acemilere ASLA uygun değildir.

Ball python, kraliyet pitonu (Python regius): Bakımı en kolay ve en uysal, muhtemelen de en küçük piton türüdür. Normalde pitonlar boa yılanlarından daha fazla büyürken, bunlar boa boyuna dahi ulaşamayabilir. Dayanıklıdırlar.

Mısır yılanı (Pantherophis guttatus/Elaphe guttata): Bakımı çok kolay, uysal ve yüzlerce morph'u olan bir yılandır. Kimisi saldırgan olabilse de (kişilik bozukluğu gibi düşünün) ısırması bırakın kanatmayı, acıtmaz bile.

Süt yılanı (Lampropeltis triangulum): Mısır yılanıyla hemen hemen aynı özelliklere sahiptir, ayrıca adına rağmen süte gelmez ya da süt içmez. (Hayvanın kafasını süte sokar, yemini süte bular veya ağzına biberon dayarsanız içebilir tabii)

Kral yılan (Lampropeltis getula): Özellikleri mısır ve süt yılanlarıyla hemen hemen aynıdır ama onlar kadar fazla morph'u yoktur. Hatta muhtemelen morph'u yoktur, alt türleri olduğunu biliyorum.

CST, Çin yumuşak kabuklu kaplumbağası, Chinese softshell turtle (Pelodiscus sinensis): Son zamanlarda satıcılarda "Nil kaplumbağası" olarak satılmaya başlandılar. Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis) olmasalar da, yakın akraba ve aynı tipte kaplumbağalardır. Çok hassas olmaları ve ince kum gerektirmeleri dışında, bakımları kolaydır. Su seviyesi az olmalıdır.

Kırmızı yanaklı ve sarı karınlı su kaplumbağaları (Trachemys scripta): Bu ikisi aynı türün alt türleridirler. Dolayısıyla satıcılarda birbirlerine karışmış ya da melez halde bulunabilirler. (Bu melezlenme özünde aynı türün bireyleri arasında olduğundan, hayvandan yavru alınabilir) Bu kaplumbağalar çok büyürler ve çok su isterler. Dolayısıyla geniş su alanı olan bir aquateraryumda mutlu olurlar. Ayrıca, görünüşlerinin aksine hassastırlar. (Belki de bu listedeki en hassas canlı bile olabilirler)

Harita kaplumbağaları (Graptemys türlerinin hepsi ama özellikle Graptemys geographica ve Graptemys pseudogeographica): Kırmızı yanak ve sarı karınlara benzerler, biraz daha az büyürler ve bakımları daha kolaydır. Ne yazık ki ülkemizde bulmak şimdilik o kadar da mümkün değildir.

Çamur kaplumbağası, musk turtle (Sternotherus türlerinin hepsi ama özellikle Sternotherus odoratus): Dayanıklı ve büyük kaplumbağalardır. Evden çok, dışarıda bakıma uygundurlar. (Havuz bakımına)

Trakya tosbağası, Hermann's tortoise (Testudo hermanni): Dışarıda bakıma uygun bir kara kaplumbağası çeşididir. Ülkemizde de, sadece Trakya'da da olsa doğal olarak yaşar.

Mahmuzlu akdeniz tosbağası (Testudo graeca): Türkiye'nin her yerinde yaşayan hoş bir türdür. Dışarıda bakıma uygundur.

Çerçeveli tosbağa, marginated tortoise (Testudo marginata): Dışarıda bakıma uygun bir kaplumbağadır. Ülkemizde doğal olarak bulunup bulunmadığını bilmiyorum ama buna benzer bir kaplumbağa görmüştüm daha önce. Tabii büyük ihtimalle mahmuzlu Akdeniz tosbağasıydı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder