11 Temmuz 2016 Pazartesi

Akvaryum ve Teraryum çeşitleri


Tek tür akvaryumu: Adı üstünde, sadece tek bir tür üzerine yoğunlaşmış akvaryumlardır. Piranha ve Japon balığı akvaryumları genelde bu tiptir. (Japonbalığı akvaryumuna cennet balığı -Macropodus opercularis-, güneş levreği -Lepomis gibbosus-, bazı sazan çeşitleri ve soğuk su sazansıları da koyabilirsiniz ama pek tercih edilmez; piranhalarla da sivrisinek balıklarının -Gambusia türlerinin hepsi ama özellikle Gambusia affinis- beraber yaşayabildiğini gözlemledim.)

Biyotop akvaryum: Belli bir bölge, yapı, su birikintisi vs.yi taklit eden akvaryumlardır. Buralarda bulunan canlılardan oluşur. Tek bir nehir için de, koskoca bir bölge -hatta kıta- için de yapılabilir.

Karma akvaryum: Adından da belli olduğu gibi, kel alaka canlıların bir arada yaşayadığı akvaryumdur.

Bitki akvaryumu: Sadece bitkiler için kurulan akvaryumdur. İki tiptir: Sadece bitkilere önem veren ve bitkilerle balıklara aynı önemi veren. 2. tip akvaryumlara bitkili canlı doğuran ve bitkili tetra akvaryumları örnektir.

Resif/reef akvaryumu: Mercan resifi biyotopu olan deniz akvaryumudur.

Yerel deniz akvaryumu: Yerel türlerin tutulduğu, genelde soğuk sulu deniz akvaryumudur.

Soğuk su akvaryumu: Sazan, mersinbalığı gibi soğuk su canlılarının tutulduğu tatlısu akvaryumudur. Karma Japonbalığı akvaryumları bu sınıfa girer. (Bkz. Tek tür akvaryumu)

Refugium: Akvaryuma ilave edilen bir yapıdır. Plankton tarzı canlıların üretimi ve akvaryuma salınması için kullanılır.

Sump: Genelde deniz akvaryumlarında kullanılan, ekipmanların akvaryum içinde yer kaplamaması ve bazı ek türlerin (Mesela mercanları kesebilen mermer karidesleri -Saron türlerinin hepsi ama özellikle Saron marmoratus- gibi) de aynı akvaryumda beslenmesi için yapılan ek-tanktır. Bazen yavru balıklar için de sump'a kısım konulur; Sazan ve piranha gibi balıklar için tatlısuda da nadiren de olsa kullanılır.

Paludaryum: Latince "Pallud" (Bataklık) ve "Arium" (Yaşam alanı) kelimelerinden gelir. Sıklıkla kara ve su canlılarını ya da amfibik canlıları tutmak için kullanılır. Bazen sırf su canlıları da tutulabilir. Bataklık gibi bir yapısı vardır, suyu kahverengimsidir.

Aquaterrarium: Paludaryumun temiz sulu olanıdır. Genellikle su kaplumbağası gibi türleri tutmak için kurulur.

Çöl teraryumu: Çöl-kurak alan kökenli canlıları tutmak için kurulan teraryumdur.

Yağmur ormanı teraryumu: Nemli, egzotik bölgelerden gelen canlıları tutmak için kullanılan teraryumdur.

Taşlık-çimen teraryumları: Bu iki teraryum da ne çöl, ne de yağmur ormanı canlısı olmayan canlıları tutmakta kullanılır. (Ki yılan ve gerçek kertenkelelerin -Lacertidae ailesinin tamamı- önemli bir bölümü bu tür teraryumlarda tutulur)

Yavru akvaryumu: Sadece yavru balıkları tutmak için kurulan akvaryumdur.

Üretim akvaryumu: Sadece balıkları üretmek için kurulmuş akvaryumdur.

Şov vivarium'u: Gösteriş amaçlı yapılan teraryum/paludaryumdur. Genelde farklı tür zehirli ok kurbağaları gibi canlılar beslenir. Dekoru doğadan kopuktur ve genelde dekoruna bir hikaye de yazılır.

Insectarium: Börtü-böcek için kurulan vivarium'lardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder